ENG HR

Lumbarda - vinogradi, maslinici, predivne plaže...

Lumbarda je mirno malo mjesto na istoku otoka Korčule. Nalazi se na najužem i najrazvedenijem dijelu otoka. Sastoji se od 7 zaselaka na 7 brežuljaka. To su Javić, Kosovo, Velika Glavica, Mala Glavica, Vela Postrana, Mala Postrana i Žabnjak.

Lumbarda

Zahvaljujući pitomoj, blagoj obali more je plitko i idealno za ronjenje. Na području Lumbarde nalaze se dvije veće pješčane plaže: Pržina i Bilin žal. Osim pješčanih plaža tu je i mnogo šljunčanih i stjenovitih. Svatko može pronaći tip plaže koji mu najviše odgovara. Lumbarda je okružena malim, uglavnom nenaseljenim otočićima. Neki od njih su Gubavac, Sutvara, Velike i Male Stupe, Vrnik, Kamenjak, Badija. Taxi brodovima ili unajmljenim barkama lako je doći do njih i doživjeti more na jedan posve drugačiji način.

Lumbarda je poznata po kamenoklesarskoj tradiciji. Taj se umjetnički zanat i dalje njeguje. Kamen se vadio sa područja otoka Korčule ali i sa malih nenaseljenih otočića iz korčulanskog arhipelaga. Upravo zahvaljujući toj ljudskoj djelatnosti nastale su mnoge plaže s oblucima.

Plodovi zemlje

Najznačajnija poljoprivredna područja Lumbarde su

  • 1. Lumbarajsko polje – pjeskovito polje na kojem se uzgaja autohtona vinova loza Grk
  • 2. Donje Blato – veliko polje koje je tijekom zime često poplavljeno, na kojem se uzgaja povrće ali i vinova loza
  • 3. Gornje Blato na kojem dominiraju masline.
Naselja su poljskim putovima bila povezana sa pripadajućim poljoprivrednim predjelima. Poljski putovi se i danas koriste za prvotnu namjenu, ali vrlo su zanimljivi i turistima za šetnje pitomim krajolikom.

Lumbarda Lumbarda

U Lumbardi se živi u skladu s godišnjim dobima i prirodom. U rano su proljeće poljski putovi puni šetača koji beru divlje šparoge "bljušće". Cijelu jesen se beru gljive poput rujnica, govedara, lisičica, vrganja. Rujan je rezerviran za berbu grožđa, dok se tijekom listopada i studenog beru masline. Nekoliko dana nakon berbe grožđa kuša se slajčica i jede specijalitet "bravetina". Ovaj gastonomski izazov dobar je razlog za posjet Lumbardi nakon sezone.

Lumbarda Lumbarda

Vinogradi - Grk i Plavac mali

Grk je autohtona vinova loza koja uspijeva jedino pjeskovitom tlu lumbardskih polja. Grožđe grka je lako prepoznatljivo, sastoji se od manjeg broja većih boba i mnogo malenih boba. Između redova grka obavezno se sadi i plavac mali, crno grožđe koje služi za oplodnju grka.

Vino Grk je suho bijelo vino puno sunca. Kroz povijest se pilo kao desertno bijelo vino, ali danas se sve više sljubljuje i s jelom. Plavac mali je suho trpko vino koje se proizvodi na cijelom južnom Jadranu. Najkvalitetniji plavac mali uzgaja se na južnom dijelu poluotoka Pelješca. Plavac mali dobiven na tom području zove se dingač.

Lumbarda Lumbarda

Rajčice i tikvice

Na pjeskovitom tlu Lumbarde uspijevaju i još neke autohtone sorte - to su lumbarajske pomidore (paradajzi) i lumbarajske tikvice. Lumbarajske pomidore su maleni paradajzi koji uspijevaju unatoč velikoj suši, malene su i sa nešto tvrđom opnom. Izgledom podsječaju na cherry rajčice. Lumbarajske tikvice imaju specifičan oblik, zadebljan na jednom kraju. Vrlo su ukusne i tražene.

Lumbarda Lumbarda